Fluiten en tellen

Fluit en telschema 2024/2025

Via onderstaande link is het actuele fluit- en telschema te vinden:

Fluit- en telschema 2024/2025

Als er fouten in staan geef dit dan tijdig aan bij het de scheidsrechterscommissie.

LET OP: het schema wordt tussentijds geüpdatet dus check het regelmatig op veranderingen. Wij trachten er na om de betrokken teams te informeren, maar bij ons slipt er helaas ook wel eens iets door.

Klik hier om te kijken welke licentie je nodig hebt om bij een team te mogen fluiten: Overzicht scheidsrechterslicenties

Disclaimer:

Bij het maken van indelingen houden we rekening met de beschikbaarheid en certificering van scheidsrechters, waarbij we streven naar een eerlijke verdeling van taken en verantwoordelijkheden. Teams worden vrijgesteld van thuisfluit- en telverplichtingen op trainingsavonden en uitwedstrijddagen om hun focus op de training en wedstrijd te behouden. In geval van afwezigheid zijn teams zelf verantwoordelijk voor het vinden van een vervanger, met ondersteuning beschikbaar vanuit de scheidsrechterscommissie tot vijf dagen voor de wedstrijd. Het indelingsschema wordt voor elke seizoenshelft gedeeld, rekening houdend met de specifieke behoeften van jeugdcompetities die in twee helften worden gespeeld.

Zorg ervoor dat je team voldoende scheidrechters heeft, die ook t/m 1e klasse mogen fluiten. Zie kopje “Opleidingen voor scheidsrechters”. Als je niet weet welk niveau je in het team mag fluiten vraag het dan aan de scheidsrechterscommissie.

Wedstrijd leiden instructies voor de scheidsrechter

Zorg dat je op tijd in de zaal bent, ongeveer een half uur voor aanvang van de wedstrijd. Meld je bij de coach van het thuisteam.

Controleer of het Digitale Wedstrijd Formulier (DWF) is ingevuld door de teams. Als dit nog niet is gedaan, vraag dan of ze dat direct willen doen. Link: Nevobo DWF – Inloggen

Controleer of de alle spelers aanwezig zijn en vink (accordeer) deze aan op de tablet. Check de foto’s en namen en controleer de rugnummers samen met de begeleider of coach van het betreffende team. Verwijder geen mensen uit de lijst van het team als ze er niet zijn; vink (accordeer) ze dan niet.

Vul onder ‘Officials van deze wedstrijd’ jouw naam in bij scheidsrechter en de naam van de teller. Start de wedstrijd.

Controleer de hoogte van het net:

Ga ruim op tijd tossen. 13 à 14 minuten voor aanvang van de wedstrijd. De bezoekers mogen eerst een optie kiezen; Serveren of veldkeuze. Het thuisspelende team krijgt de overgebleven optie.
Na het tossen laat je de ploegen inslaan/serveren (3×3 minuten).

Na het inslaan neem je de wedstrijdbal mee en ga je op de stoel staan. Je mag ook de teller de bal aan de serverende ploeg laten geven als beide teams klaar staan.

Fluit duidelijk hoorbaar en geef met duidelijke hand- of armgebaren aan wat je bedoelt.

Aan het eind van de set (aangegeven met gekruiste armen en duidelijk eindsignaal) laat je de teams naar de andere kant lopen.  2,5 minuten na afloop van de set fluit je de teams weer het veld in.

Als het na vier sets 2-2 in sets staat, vindt er opnieuw een toss plaats. Nu heeft de thuisploeg de eerste keuze.

Na de laatste set controleer je samen met de aanvoerders de ingevoerde gegevens (eindstand, uitgekomen spelers en straffen). Als alles klopt geef je akkoord onderaan het resultaatscherm. En klik op invoeren/verzenden. Je krijgt de melding dat het succesvol is verzonden.

Opleidingen voor scheidsrechters

 3de klasse en lager (V6)

Hiervoor is een spelregelbewijs (t/m 3e klasse) – code V6 nodig. Om deze te behalen ga je naar:

2. Log in via jouw volleybal.nl account. Als je die nog niet hebt, zul je die eerst moeten aanmaken.
  3. Meld je aan voor de Volleybalmasterz-cursus.

De site bevat veel uitleg over spelregels en je kunt zo veel oefenen als je wilt. Je kunt tijdens het maken van de toets ook het spelregelboekje (als PDF op de site) erbij pakken en spelregels opzoeken! Vooraf bekijken is beter.

1e en 2e klasse (VS-4)

Heb je het spelregelbewijs gehaald, dan kun je ook meedoen met een vaardigheidstraining. Geef je zelf (of het hele team) op door een e-mail te sturen naar: scheidsrechters.volleybal@voorwaartstwello.nl. Of neem via een andere weg contact op met de scheidrechter commissie.

In over leg met de scheidrechter commissie organiseren we een oefenwedstrijd waar de vaardigheidstraining gegeven kan worden.

De vaardigheidstraining houdt het volgende in:

1. Een half uur voor het inspelen starten we met een introductie.
  2. Warming up + inslaan.
  3. Je fluit (een deel van) de wedstrijd en krijgt directe feedback. Aan een vaardigheidstraining kunnen maximaal 6 mensen meedoen.
  4. Na de training een korte afsluiting met het tekenen van de presentielijst.
  5. Wil je meer begeleiding (bijv. tijdens de 1e wedstrijd) dan kun je dat direct aanvragen.

Promotieklasse – 3e divisie (VS3)

Scheidsrechter die interesse hebben om hoger te fluiten kunnen contact met ons opnemen via scheidsrechters.volleybal@voorwaartstwello.nl.

Je fluit in de regio waarbij je zelf kunt aangeven hoeveel en binnen welke afstand. Je hebt ook de keuze om alleen in eigen hal te gaan fluiten.

Module 2e scheidsrechter (o.a. promotie/3e div)

Als je alleen tweede scheidsrechter wilt zijn bij bijvoorbeeld H1 en D1, neem dan ook contact op met scheidsrechters.volleybal@voorwaartstwello.nl, dan gaan we kijken naar de mogelijkheden en opleiding.